Stäng fönster Götene kn, RÅBÄCK 1:15 RÅBÄCKS MEKANISKA STENHUGGERI

Beskrivning
Stenhuggeriet vid Råbäcks hamn ligger på en smal strandremsa mellan Kinnekulles branter och Vänern. Området upptas idag av stenhuggeriverkstäderna med tillhörande upplag, tre arbetarbostäder med uthus samt hamnen. Byggnadsminnet omfattar den äldre stenhuggeribyggnaden, en rödfärgad envånings träbyggnad med tegeltak. Denna stod färdig 1888 med utrustning för mekanisk stenbearbetning. Verksamheten utvidgades i slutet av 1930-talet, då den s k Nya verkstaden tillkom. I mitten av 1960-talet sysselsattes ca 15 man. Verksamheten lades ner 1970. Av stenhuggeriets maskinutrustning återstår i nya verkstaden endast den stora ramsågen. Den gamla verkstaden står däremot helt bevarad med bl a, fyra stenhyvlar, slipmaskin, stenkran, smedja och matbod. Anläggningen är i stort sett oförändrad sedan starten och berättar om hur den hantverksmässiga inriktningen av stenhuggerinäringen avlöstes av mekanisk bearbetning i större skala.

Till anläggningen hör flera byggnader (se situationsplan), bland annat ett transformatortorn intill gamla verkstaden och våghuset närmare hamnen. En decauvillebana löpte tidigare genom anläggningen ned till hamnen, rälsen är borttagen men flera fundament av sten finns kvar i marken.

Stenhuggeriet och dess historia är utförligt skildrat i "Råbäcks mekaniska stenhuggeri" av Eva Björkman och Eric Julihn, skriften ingår i serien "byggnadsminnen i Skaraborg" (nr 3), utgiven av Länsstyrelsen och länsmuseet i Skaraborgs län.