Stäng fönster Ulricehamn kn, VINSARP 1:9 VINSARP

Beskrivning
Herrgården Vinsarp ligger vid Ätrans västra strand strax öster om Dalum. Gården har medeltida anor vilket tydligast framgår av stenhuset från slutet av 1400-talet som står på gårdsplanen. Det kan också finnas rester av en medeltida försvarsanläggning med vallgravar men av detta är inget synligt idag.

Mest iögonfallande är istället mangårdsbyggnaden, en gulmålad träbyggnad i en våning med tegeltäckt säteritak och kvadratiska flyglar vid kortsidorna. Manbyggnaden har daterats till 1697 men dagens utseende härrör från omfattande arbeten på 1930-talet, som åtminstone då det gäller stenhuset innebar en rekonstruktion av ett tidigare utseende. Stenhuset hade länge fungerat som spannmålsmagasin då en förmodat ursprunglig funktion som festhall återskapades med en rekonstruktion av en medeltidsinspirerad interiör.

Området framför mangårdsbyggnaden utgörs av en gräsmatta, en ny infartsväg har dragits på södra sidan om gräsmattan, förbi en fd garagebyggnad som byggts som en pastisch med formen av ett bostadshus i samma stil som mangårdsbyggnaden. På mangårdsbyggnadens baksida har en barockinspirerad trädgård nyligen anlagts på den annars grästäckta ytan ned mot Ätran.

Utanför byggnadsminnets skyddsområde, ett stycke mot nordost, ligger gårdens fd köksträdgård som idag fungerar som en självständig rörelse för trädgårdsodling. Här finns bl a ett vackert växthus.