Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 19:1 M.FL. KRONHUSET

Beskrivning
Kronhuset, Nordstaden 19:3, har två hela våningar och tre takvåningar under ett mycket brant tak. Tegelfasaden har stöttande strävpelare som nedtill avslutas med en bredare bas. Gårdsfasadens mittaxel markeras med två nyligen konserverade emblem. Fönstren har brunmålade bågar som är spröjsade i små rutor. Fönsterluckorna är kopparbeslagna. Entréerna har slammade tegelomfattningar. Sockeln är klädd med kalkstensskivor. Byggnaden, som är Göteborgs bäst bevarade 1600-talsbyggnad, har en unik konstruktion och utgör ett omistligt inslag i stadsbilden.

F.d. Artilleriets Corps de Garde. Byggnaden har ockragula, putsade fasader, brant tak med höga skorstenar och en genomarbetad entréportal. Dess 1700-talskaraktär är mycket välbevarad. Delar av den ursprungliga planlösningen är bevarad, bland annat finns här ett välvt källarrum.

F.d. Artilleriets material- och brandhus är en låg, vinklad länga med putsade, ockragula fasader och en kraftig, profilerad taklist. Byggnaden ansluter i utformning och material till resten av kronhuskvarteret och har en viktig karaktärsskapande funktion i helhetsmiljön.

F.d. Artilleriets verkstäder, Kronhusbodarna. Byggnadens yttre har en välbevarad 1700-talskaraktär med smårutsindelade fönster och valmat sadeltak. Byggnaden ansluter i utformning och material till resten av kronhuskvarteret och har en viktig karaktärsskapande funktion i helhetsmiljön.

F.d. Artilleriets smedja är ett envåningshus med inredd vind, som är sammanbyggt med f.d. Artilleriets verkstäder. Byggnaden har slätputsade, ockragula fasader med profilerad taklist. Invändigt består den av ett stort, kryssvälvt rum. Byggnaden ansluter i utformning och material till resten av kronhuskvarteret och har en viktig karaktärsskapande funktion i helhetsmiljön.

Nordstaden 19:1 är ett fritt liggande hus i två våningar med putsade, ockragula fasader indelade med lisener. Vid takfoten och över gatuentrén pryds den av profilerade lister. Byggnaden har en mycket välbevarad 1700-talskaraktär och utgör ett viktigt inslag i miljön kring Kronhuset.

Kronhusparken utgör en viktig grön lucka i en annars mycket tät del av staden. Här finns ett antal större träd och utrymme för lek. Parken fyller en viktig funktion i helhetsmiljön och är en länk i den historiska kontinuiteten i området.