Stäng fönster Stockholm kn, TEMPLET 2 HÖGALIDSKYRKAN

Omgivningen
Högalidskyrkan ligger på västra delen av Södermalm i Stockholms innerstad, inte långt från Hornstull. Kyrkan är belägen högst uppe på Högalidsberget, som till större delen utgörs av parkmark, Högalidsparken. Berget omges av Högalidsgatan, Borgargatan, Hornsbruksgatan och Varvsgatan vilka huvudsakligen kantas av bostadsbebyggelse från 1900-talets olika decennier, företrädesvis 1910-talet. Genom sitt läge uppe på berget ligger kyrkan något isolerat, trots att den är belägen mitt bland Stockholms stenstadskvarter.

Anläggningen
Kyrkan är placerad på Högalidsbergets högsta platå. Söder om kyrkobyggnaden och parallellt med denna ligger prästgården och väster därom, i nittio graders vinkel till denna, ligger församlingshuset. Båda knyter an till kyrkan både i form och i material. Från korsningen Högalidsgatan/Varvsgatan går i en mjuk böj en körväg upp till kyrkan med en p-plats i öster. Härifrån leds besökaren vidare genom en stenmur med stora smidesgrindar och en allé av högvuxna kastanjer mellan kyrkobyggnaden och prästgården. Församlingshusets entré med sina joniska kolonner bildar fondmotiv mitt i slutet av allén. Genom de tre byggnadernas placering bildas ett tämligen slutet rum, som vidgas när man närmar sig kyrkans huvudentré i väster och dess förplats, från vilken man har utsikt ut över stora delar av staden. Här står ett stort träkors, som avtecknar sig mot himlen. Där nivåskillnaderna är höga avgränsas kyrkotomten av kallmurade stenmurar. I övrigt övergår den utan några synliga avgränsningar i Högalidsparken, som består av både berg i dagen och grässlänter. Flera trappor leder upp till kyrkan. Parkens stora träd och buskar ger kyrkan en grönskande inramning.

Kyrkobyggnaden
Högalidskyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett smalare rakt avslutat kor i öster. Koret flankeras av två höga torn. Huvudentrén till kyrkan är belägen i väster. Ett f d gravkapell, numera S:t Ansgarskapellet, ligger under koret med entré från öster. Kyrkans stomme är av tegel. Omedelbart norr om kyrkan ligger ett kolumbarium, också av tegel. Den äldsta delen, placerad utmed kyrkans norra långsida, utgörs av en oregelbunden sexkantig byggnad i en våning med en kolonnad kring den öppna gården i mitten. Norr därom och i direkt anslutning till denna ligger den yngre delen av kolumbariet i en helt rund byggnad i två våningar, också med en central öppen gård i övre planet.