Stäng fönster Stockholm kn, BROMMA KYRKA 1:21 M.FL. BROMMA KYRKA

Omgivning
Bromma kyrka ligger i stadsdelen med samma namn väster om Stockholms innerstad. Kring kyrkan låg tidigare åker- och skogsmark tillhörande Eneby och Beckomberga gårdar. 1905 började stora villatomter avstyckas från gårdarna. Med tiden har de delats upp i allt mindre tomter och stadsdelen präglas nu av en heterogen villabebyggelse. I nordväst gränsar stadsdelen till Bromma flygplats.

Anläggningen
Kyrkogården har utvidgats i flera omgångar. Den omges till stora delar av murar. Stora lövträd växer både runt kyrkogården och mera fritt på den. På den västra delen dominerar björkar. Häckar av olika slag delar in gravkvarteren. Mot söder avgränsas kyrkogården av en stenskodd terrassering. Söder och väster om kyrkogården ligger stora öppna gräsytor. Norr om kyrkan ligger prästgården och sockenstugan med en äppelträdgård som sluttar mot söder. I nordväst ligger kyrkskolan.

Norr om kyrkan, på en höjd i skogen, står den relativt låga klockstapeln. Den byggdes 1692-95 i en öppen konstruktion med karnisformad, plåttäckt huv. År 1974 brandskadades den och reparerades året därpå. Även klockorna skadades och togs ur bruk. Lillklockan från 1638, tillverkad av krongjutaren Medardus Gesus, står på kyrkogården söder om kyrkan. De klockor som numera hänger i stapeln är gjutna av Bergholtz efter 1974. En nytillverkades medan Storklockan från 1651, omgjuten 1940, göts om igen.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan ligger orienterad i öst-västlig riktning med kor i öster och vapenhus i väster. Vapenhusets port vetter mot söder. Kyrkans stomme utgörs till största delen av murad natursten.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms Stadsmuseum 2007.