Stäng fönster Stockholm kn, URNAN 24 MIKAELSKAPELLET

Omgivningen
Mikaelskapellet ligger i Stockholms innerstad, i västra delen av Vasastaden. Omgivningarna utgörs av stora stenstadskvarter med flerfamiljshus från i huvudsak 1900-talets första tre decennier. Kapellet ligger inom gränsen för det område som kallas Röda Bergen med i huvudsak bostadshus uppförda på 20-talet. Bebyggelsen längs Karlbergsvägen med bl a Mikaelskapellet bildar en naturlig övergång till den s k Birkastadens något äldre bebyggelse, med vilken den har en betydligt större släktskap.

Anläggningen
Mikaelskapellet ligger insprängt i raden av flerfamiljshus längs Karlbergsvägen. Liksom dessa har fastigheten en liten förgård mot gatan. Den är belagd med cementsten och har i övrigt gräsytor och två stora flankerande lindar. Ett högt järnstaket med grind och en syrenhäck skiljer av gården mot gatan. Bakgården är stenlagd.

Kyrkobyggnaden
Mikaelskapellet är exteriört inte utformat som en traditionell kapell- eller kyrkobyggnad utan ansluter mer till omkringliggande bostadshus. Det enda som utåt skiljer sig från dessa är det korsprydda och med höga fönster försedda gavelpartiet mot gatan. Själva kyrkorummet ligger i vinkel mot gatan i nord-sydlig riktning med koret i norr. I bottenvåningen finns församlingslokaler. Fastigheten rymmer även några bostadslägenheter. Stommen är av tegel.