Stäng fönster Stockholm kn, ULRIKA 1 KUNGSHOLMS KYRKA

Omgivningen
Kungsholms kyrka ligger i Stockholms innerstad på östra delen av Kungsholmen vid Hantverkargatan, en av stadsdelens huvudgator. Bebyggelsen väster och norr om kyrkogården utgörs av 5-6 våningar höga bostadshus uppförda från 1870-tal till 1930-tal. Söder om kyrkogården, på andra sidan Hantverkargatan, ligger f d Folkskoledirektionens kontorsfastighet från 1950-talet, idag Ekobrottsmyndigheten.

I öster, på Kaplansbacken, finns en anläggning som delvis är uppförd på 1810-talet. Den rymmer numera Stiftelsen Höstsol med äldreboende för skådespelare. I grannskapet finns en rad monumentala byggnader och för staden viktiga institutioner såsom Stockholms Rådhus, Stadshuset, Stadsarkivet, f d Kungliga Myntet och Serafimerlasarettet. Kyrkans omgivningar utgörs således av mycket blandad bebyggelse både vad gäller ålder och funktion.

Anläggningen
Kyrkobyggnaden är placerad i norra delen av en rektangulär kyrkogård, som sluttar ganska brant ned mot Hantverkargatan i söder. Vissa delar av kyrkogården ligger högre än omgivande gator. Den omges till större delen av ett gjutjärnsstaket i gotiserande formspråk. Längs norra delen av Kaplansbacken finns en gråstensmur, en rest av den mur som tidigare omgav kyrkogården. De fem entréerna till kyrkogården, tre på den södra sidan och två på den norra, har alla grindar av svartmålat smide. Den mellersta entrén från Hantverkargatan har grindstolpar av sandsten, försedd med volutprydnader på sidorna, medan de andra är av putsat tegel. Gångarna är antingen grusade eller asfalterade. Partiet framför kyrkans huvudentré i väster har beläggning av smågatsten och här står på rad fem gaslyktor från 1950-talets ombyggnad. I övrigt har kyrkogården lyktor av äldre traditionell modell. Den stora slänten söder om kyrkan ned mot Hantverkargatan är gräsbevuxen. På kyrkogården finns ett stort antal höga träd; lind, alm, kastanj, ek, avenbok, valnöt m m.

På kyrkogården finns exempel på gravvårdar av olika slag alltifrån sent 1600-tal fram till idag. I gräsmattorna finns t ex äldre liggande gravhällar av sten, gjutjärnskors och stående stenar av granit omgivna av järnstaket. I slänten mot söder ligger en stor gravtumba av murad sandsten från 1757. En minneslund är belägen i kyrkogårdens nordöstra del, markerad med ett stort träkors. Den är för övrigt den första i sitt slag i Stockholms innerstad. I kyrkogårdens nordvästra hörn, där det numera rivna gravkapellet från 1909 låg, finns en asklund. I sluttningen närmast Kaplansbacken ned mot Hantverkargatan ligger en asklund respektive askgravar. Längs med kyrkogårdens sydsida, med adress Hantverkargatan 6, ligger det f d fattighuset från 1762. Det är uppfört i 2½ våning, gulputsat med brutet svart plåttak, och nyttjas idag för församlingens barn- och ungdomsverksamhet och samkväm. Här finns även hyreslägenheter.

Kyrkobyggnaden
Kungsholms kyrka är en av de första centralkyrkorna i landet med tydlig inspiration från Katarina kyrka, vars grundläggning påbörjats sjutton år tidigare. Kyrkan har en grekisk korsplan med lika långa korsarmar. Huvudentrén är placerad i väster. Eftersom marknivån sluttar mot söder leder en dubbeltrappa upp till den södra porten. Kyrkans stomme är av tegel.