Stäng fönster Kramfors kn, SKOGS KYRKBORD 4:1 SKOGS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten inramas av en planterad häck, vilken i norr och i den utvidgade västra delen övergår i trästaket, som bryts av murade, putsade grindstolpar, krönta av svartmålad plåt och försedda med en svartmålad smidesgrind.

Stegport i öster från gårdsplan invid klockstapel och församlingshem, uppförd 1879 i murtegel, slätputsad och med vitmålade stolpar, kopparklädda svängda krön. Däremellan ett smidesgaller enligt tidens sed med romerska siffror, krona och med Oscar II:s namnchiffer. Centralt placerad strålsol.

Stor andel grusyta i gravkvarteren i söder. Mest gräs i norr. Rad av uppvuxna lönnar i öster och väster kantar tomten.

På kyrkotomten finns sydväst om kyrkan det Wiknerska gravkapellet från 1850-talet, uppfört med sten från det gamla vapenhuset, slätputsade och vitmålade fasader och sadeltak belagt med falsad kopparplåt. Stilistiskt påminnande om antikt tempel med gavelfält och akroterier och mycket ovanligt i stiftet. De flesta gravkapell är annars från 1900-talet. Krönande järnkors på gavlar. Nischer i öster, fördjupade bågfält på södra och norra sidan. Kopparklädd pardörr i trä mot öster.

Sydöst om kyrkotomten längre ned i sluttningen ligger en avlång förråds/stallbyggnad i trä med locklistpanel och eternitbelagt sadeltak. Ovan denna, fortfarande strax sydöst om kyrkotomten, ligger en klockstapel från 1769-71 av sk bottnisk typ. Den är uppförd i trä med utvändigt utskjutande sockel, huvudvåning samt klockvåning, alla med stående vitmålad panel, den senare med dubbla grönmålade ljudluckor i varje väderstreck samt barocksvängd takkupol med lanternin. Takytorna och sockeln belaga med falsad kopparplåt. Lanterninen med små panelade luckor och krönande spira med vimpel i plåt ”Anno 1771”. Entré från norr med pardörr i trä med bågformat avslut, grön målning. Stapeln omsluter två klockor, varav den mindre dateras till 1350-1400 och därmed gör den till den äldsta i stiftet. Församlingen fick behålla den vid Gustav Vasas sk klockskatt. Den större gjöts 1771 av C. J. Linderberg i Sundsvall.

Öster om kyrkotomten ligger ett locklistpanelat församlingshem, hembygdsgård och prästgård norr om gamla E4.