Stäng fönster Norrköping kn, TINGSTAD 11:6 TINGSTADS KYRKA

Beskrivning
Tingstad är en medeltida socken och fynden av runstenar och fragment av tidigkristna gravmonument i kyrkans murverk visar på kyrkplatsens långa kontinuitet. Kyrkan uppfördes med gråstensmurar under 1100-talet eller 1200-talets förra hälft. Troligen byggdes koret om på 1300-talet och på 1400-talet byggdes sakristian och valv slogs i kyrkans långhus, kor och sakristia. Utmed valvribborna, åtminstone i koret, målades enkla växtornament. Enstaka spår av figurmåleri har påträffats i koret. Kalkmålningarna togs fram vid en restaurering på 1950-talet. Kyrkans planlösning är ett rektangulärt långhus med ett smalare och långsträckt, rakavslutat kor, sakristia i norr och ett torn i väster. Tornet och tornlanterninen byggdes åren kring 1770. 1860 gjordes en större ombyggnad av kyrkan, då långhus och kor fick sitt nuvarande tak, strävpelarna uppfördes och fönstren gjordes enhetliga. Kyrkans fasader är slätputsade och avfärgade i vitt. Torntak och lanterninens tak är täckta med spån, medan övriga tak är plåttäckta. De stickbågiga fönstren är småspröjsade. Ingångar finns genom tornet i väster och korportalen. Kyrkorummet präglas framför allt av de medeltida valven och 1600- och 1700-talens inredning.
KYRKOGÅRDEN
På en karta från 1702 kan man se att kyrkogården har samma utsträckning som idag, med den något spetsiga formen i öster. Terrängen stiger mot berget i öster. Kyrkogårdsmuren ligger direkt på berget. I väst och nordöst finns det dubbelgrindar och i sydväst en mindre grind direkt till prästgården. Grindarna är i enkelt järnsmide. I sydöstra hörnet finns en öppning där en gång leder över åsen till församlingshemmet. Trädkransen består av askar. Öster om kyrkan och på delar söder om kyrkan finns det grusgravar omgärdade av tujahäckar. Söder om kyrkan är kyrkogården strikt indelad med rygghäckar i nord/sydlig riktning. Öster om kyrkan står en del höga vårdar på familjegravar. På gräsytorna norr om kyrkan finns det inga gravvårdar. I nordvästra hörnet finns bl a en stor grusgrav med stenram och två gravhällar.
I nordöstra hörnet står ett gravkapell. Det har slätputsade väggar avfärgade i brutet vitt. Taket är utformat som en låg, svängd huv och är täckt med skiffer. De två fönstren är åttkantiga och har blyspröjsat antikglas. I väster finns kopparklädda dubbeldörrar. Gravkapellet invigdes 1952 och är ritat av stadsarkitekten i Norrköping Kurt von Schmalensee. Bildhuggare Nils Boiardt stod för den konstnärliga utsmyckningen. I sluttningen i öster står tre runstenar. Två av dem har hittats i kyrkan och en lär ha påträffats när man rev en stiglucka i kyrkogårdsmuren. I sydöstra hörnet finns en minneslund.