Stäng fönster Norrköping kn, STYRSTAD 9:4 M.FL. STYRSTADS KYRKA

Beskrivning
Styrstad är en medeltida socken som har fått sitt namn efter kyrkbyn som ligger på en höjd i ett öppet jordbrukslandskap. Den tidigmedeltida kyrkan revs till stora delar i samband med att en ny kyrka byggdes 1782, delvis med återbruk av de gamla murarna. Den uppfördes i gustaviansk stil av byggmästare Carl Abraham Pousette och Johan F Fehmer från Norrköping. Ritningen uppgjordes möjligen av Överintendentsämbetet. Stommen är av marksten med ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti, torn i väster och sakristia i norr. Fasaden är spritputsad och avfärgad i brutet vitt och de valmade sadeltaken, ursprungligen spåntäckta, är belagda med plåt. Tornet har en spåntäckt huv som kröns av en fyrsidig sluten lanternin. Huvudingången är via tornet i väster. Interiören är typisk för den gustavianska salkyrkan med ett rymligt tunnvälvt kyrkorum och höga fönster. Kyrkomiljön har bevarat mycket av sin karaktär med bl a det gamla tingshuset, sedemera skolan och det före detta ålderdomshemmet.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan är placerad mitt på kyrkogården som inramas av högväxta lindar och dess mittgång flankeras av tuktade almar. Kyrkogården avdelas i fem kvarter av grusade gångar. Norr om kyrkan har en minneslund anlagts. En runsten finns i bogårdsmuren vid den södra ingången, en annan norr om tornet.
Nordväst om kyrkan finns ett bårhus ritat 1916 av Gustaf Linden. Av ekonomiska skäl kom det inte att uppföras förrän 1937, då med vissa tillägg. Byggnaden består av vitslammade tegelmurar täcka av ett brant, valmat skiffertak krönt av en skifferklädd takryttare med kors, smala rundbågiga fönster med antikglas och spröjsning i grönt trä, och en bred stickbågig dubbeldörr klädd med svart diagonalställd panel. Interiören består av vitputsade väggar och ett grålaserat brant tredingstak som avslutas med en ljusgråmarmorerad, kraftig taklist. Ett gråmarmorerat träaltare är placerat i väster. Byggnaden används numera endast som lagerlokal, bl a för den borttagna altarringen. En liten, rödmålad redskapsbod finns i kyrkogårdens nordöstra hörn.