Stäng fönster Norrköping kn, SIMONSTORP 1:84 SIMONSTORPS KYRKA

Beskrivning
Simonstorps kyrka uppfördes 1650 som S:t Pers kapell med anledning av den långa vägen till sockenkyrkan i Kvillinge. Simonstorps avsöndrades som socken först i slutet av 1700-talet. Vid uppförandet bestod kapellet endast av det nuvarande timrade långhuset, och har sedan vid olika tillfällen byggts på med kor, korsarm, sakristia och torn. Kyrkans nuvarande exteriör med ljusa panelklädda fasader tillkom i slutet av 1800-talet, och på 1930-talet blev kyrkans takfall spånklädda. Även kyrkans inredning har tillkommit successivt och restaureringarna år 1909 och 1950 har till stor del präglat interiören. Till de äldre inventarierna hör en altaruppsats samt en predikstol i barockstil.

Söder om kyrkan ligger den fd tiondeboden som uppfördes på 1700-talet. Den kom senare att användas som likbod och fungerar idag som förråd. Det är en faluröd knuttimrad byggnad i en våning under tegeltäckt sadeltak. Utanför den östra kyrkogårdsgrinden finns det fd kyrkstallet. Det är en liten faluröd knuttimrad byggnad i en våning under tegeltäckt sadeltak.