Stäng fönster Norrköping kn, RÖNÖ 2:1 RÖNÖ KYRKA

Beskrivning
Rönö socken är belägen på östra delen av Vikbolandet och har tidigare utgjort en del av Östra Ny socken. En sätesgård vid Rönö finns belagd i det skriftliga materialet sedan 1331 och har senare innehafts av såväl kungen som biskopen. Den äldsta kända kyrkan i Rönö var ett träkapell, Sankt Antonii Capell, vars ålder och utformning är okänd. Det revs i samband med att den nuvarande kyrkan byggdes 1641-1642. Det var pfalzgreven Johan Kasimir som lät bygga kyrkan till minne av hans gemål, den svenska prinsessan Catharina. Kyrkan har en rektangulär planform med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i väster. Fasaderna är vitputsade och sadeltaket, som är valmat i öster, är belagt med tegel. Huvudingången är via vapenhuset i väster. På kyrkogården finns en klockstapel från 1680-talet.
KYRKOGÅRDEN Den äldre delen av kyrkogården omgärdas av en stenmur med ingång i söder. Ingången flankeras av två kvadratiska, putsade grindstolpar med enkla smidesgrindar. Sydväst om kyrkan finns en klockstapel, som sannolikt kan härstamma från 1680-talet. Enligt en uppgift i Sveriges Bebyggelse ska den ha en stock med det inristade årtalet 1751. Om det syftar på en nybyggnation eller renovering är okänt. Norr om kyrkan uppfördes ett bårhus 1961 efter ritningar av stadsingenjör David Hodin i Linköping.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.