Stäng fönster Norrköping kn, KVARSEBO 5:2 KVARSEBO KYRKA

Beskrivning
Kvarsebo var ursprungligen en del av Östra Husby socken men i början av 1600-talet lät man bygga ett eget träkapell kallat Kristine kapell som var beläget närmare Bråviken än dagens kyrka. År 1620 bildade Kvarsebo en egen socken som fram till 1952 tillhörde Strängnäs stift. Under senare delen av 1700-talet var kyrkan förfallen och församlingen beslutade sig för att bygga en ny kyrka i sten. Ritningar fanns färdiga 1781 men byggandet kom igång först 1807 och 1808 togs kyrkan i bruk. Provinsialbyggmästare Anders Sundström i Nyköping och hans verksgesäll Anders Östberg anlitades som byggmästare och Sundström fick även i uppdrag att rita om tornavslutningen. Det är dock okänt vem som är ansvarig för originalritningarna. Kyrkan är uppförd med rektangulärt långhus med jämnbrett kor med tresidig avslutning, en bakomliggande rakt avslutad sakristia och ett torn med låg tornhuv i väster. På 1980-talet gjordes en tillbyggnad på den norra sidan. Fasaderna är spritputsade i vitt och de ursprungligen spånklädda taken är plåtklädda. Kyrkorummet är välbevarat och utformat i sengustaviansk stil.

Kyrkogårdens huvudingång är förlagd i öster och består av en rikt dekorerad svart smidesgrind och kvadratiska vitputsade grindstolpar med avfasad plåtavtäckt topp. Väster om kyrkan finns en äldre vit spritputsad byggnad med rektangulär plan som används som ekonomibyggnad. Fasaderna är spritputsade i vitt och täcks av ett svartmålat plåtklätt sadeltak. Mot norr finns ett rundbågigt fönster med träspröjsning. Inne i byggnaden finns ett betonggolv, vitputsade väggar och ett plant panelklätt tak. I en slänt väster om kyrkan finns en gravkällare/bårhus byggd 1948, idag använd som garage och förråd. Ingången finns i väster, en kallmurad gråstensmur med en bred dubbeldörr av fernissat trä, men i övrigt ligger utrymmet under jord. Invändigt är golvet av betong, väggarna är vitputsade och taket är ett flackt vitputsat tunnvalv.

En beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.