Stäng fönster Norrköping kn, ORREKULLA 1:3 KROKEKS KYRKA

Beskrivning
Krokeks kloster omnämns första gången 1440. Det tillhörde franciskanorden och var helgat åt jungfru Maria. Klostret indrogs vid reformationen men ett träkapell fick 1545 ersätta klosterkyrkan, och 1594 blev det i sin tur ersatt av en åttkantig timmerkyrka bekostad av Johan III:s änka, Gunilla Bielke. År 1747 byggdes det en stenkyrka kallad Kung Fredriks kyrka på samma plats, men den förstördes i en brand 1889. En ny kyrkplats utsågs sex kilometer söderut och 1896 stod kyrkan färdig. Arkitekt var Fritz Eckert och byggmästare F A Påhlman från Linköping. Den är utförd i nygotisk stil med rektangulärt långhus med smalare, femsidigt korparti i öster, sakristia i norr och torn med spetsiga gavlar och spetsig spira i väster. Fasaderna av rött tegel indelas av strävpelare, och har en rik ornamentik i gult tegel. De spetsbågiga fönstren är trekopplade, huvudingången är via tornet i väster, och taket är ett plåtklätt sadeltak. Interiören genomgick en genomgripande restaurering 1957 av arkitekten Kurt von Schmalensee som ersatte nygotiken med ett modernistiskt formspråk.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen på en höjd i samhället Krokek. Norr om kyrkan finns den gamla kyrkskolan som uppfördes 1920 i 1½ våning. Fasaderna är vitputsade och har ett brutet valmat tak som är täckt med tvåkupigt tegel. Ytterligare ca 500 m norr om kyrkan ligger den fd prästgården som är uppförd kring sekelskiftet 1900 i 1½ våning. Söder om kyrkan ligger ålderdomshemmet vars äldsta del är uppförd 1929 i 2 våningar med ljusputsade fasader under tegeltäckt sadeltak.

Kyrkogården
Kyrkogårdens huvudingång är placerad i norr och försedd med en grön smidesgrind och fyrkantiga grindstolpar av granit. Det finns ytterligare ingångar i öster och söder. I kyrkogårdens södra del finns ett gravkapell som ännu är i bruk. Det har en rektangulär plan med ingången placerad på den östra gaveln. Gravkapellet har rödbruna slätputsade fasader med vitputsade hörnkedjor och omfattningar, och täcks av ett svartmålat plåtklätt sadeltak. Porten är en raksluten dubbeldörr av trä med brunbetsad kassettindelning. Interiören består av ett flackt tunnvälvt ljusputsat tak, golv av kolmårdsmarmor och i söder ett fanerat träaltare.