Stäng fönster Gislaved kn, NORRA HESTRA KYRKOBOL 8:1 NORRA HESTRA KYRKA

Beskrivning
Timmerkyrkan ligger med koret åt öster i den norra delen av en rektangulär kyrkogård, utvidgad åt söder 1948. Kring kyrkogården löper en gråstensmur från 1897 (tidigare utvidgning) och 1948, vilken är kallmurad utom i väster där den är fogad och stenen även är huggen. I väster är tre öppningar, varav den nordligaste är mitt för kyrkporten, och i öster två. Den nordligaste västra har en pargrind av gjutjärn i nygotik från 1890. Alla grindstolpar är av granit, huggen till fyrkantig form med toppiga krön, och härrör från 1890-talet. Alla övriga öppningar utom den nordligaste östra har smidda pargrindar från 1948 med korsmönster. Kring kyrkogårdsmuren löper en rad av lövträd, sannolikt planterad sistnämnda år. Mellan muröppningarna och kyrkan löper rätvinkliga grusgångar. Direkt sydväst om kyrkan står en klockstapel. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. Bland dessa märks fem järnkors från 1800- och 1900-talet. Vidare står längs västmuren 15 gravstenar av kalksten från 1700-talet i olika former. Direkt söder om kyrkan står en rikt huggen och välbevarad vård av kalksten under vilken salpetersjudaren Anders Månsson (död 1769) och hans hustru Märta Ambjörnsdotter (död 1788) "vilar sina trötta ben". Krönet utgörs av änglaflykter och på basen återfinns olika verktyg och en urtavla i relief. På baksidan är minnestexten inhuggen. Endast en grav med grus och stenram finns bevarad. I backen öster om kyrkogårdens södra utvidgning finns ett ingrävt bårhus. På krönet av samma backe ligger en minneslund med träkors. Upp till denna leder en svängd, trädkantad grusgång från kyrkogårdens senaste utvidgning öster om den äldre delens norra hälft. Denna utvidgning har kallmur av huggen gråsten mot norr, i vilken sitter en smidd pargrind med järnstolpar, och trästaket mot öster. Kyrkogårdens armaturer är av sent datum och av rostfritt stål.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var en timmerkyrka, helt klädd med spån, och bestod av långhus med smalare kor och vapenhus. Åldern är okänd men en sakristia tillkom 1724. Vid en visitation inför utvidgning 1752 befanns kyrkan vara "aldeles förutnad", varför ett nybygge förordades och kyrkan revs. Det gamla med renässansmålningar dekorerade innertaket togs dock tillvara för klädseln av nya kyrkans yttertak och finns ännu till beskådande från vinden.