Stäng fönster Lund kn, REVINGE 37:1 REVINGE KYRKA

Beskrivning
De tidigaste uppgifterna om kyrkogårdens utbredning består av en karta inför storskiftet 1765. Kyrkogården var då begränsad till området närmast kyrkobyggnaden. Den enda del som överensstämmer med dagens utsträckning är ett kort parti vid den nuvarande grinden i sydväst om kyrkan. I samband med laga skifte 1826 utvidgades kyrkogården, främst åt söder, men även åt norr och väster gjordes mindre utvidgningar.

I en beskrivning över kyrkoanläggningen år 1830 nämns att kyrkogården enbart hade fyra gravstenar. Utöver dessa fanns en grav med ett gallerverk med en urna placerad på en pelare i centrum samt ett antal trävårdar över avlidna församlingsmedlemmar.

1893 kunde kyrkogården genom ett markägobyte utvidgas österut på mark som tidigare tillhört skolbyggnaden som hade uppförts 1832. Expansionen motsvarar ungefär tre rader i dagens kyrkogård.

Ytterligare en utvidgning skedde 1931 efter förslag upprättat av länsträdgårdsmästaren C J Lenné. Vägen som tidigare gick norr om kyrkogården införlivades och kyrkogården fick på så vis sin nuvarande utsträckning.

Kyrkogården är trekantig till formen och kyrkan är placerad i dess sydvästra del. Åt söder och väster avgränsas kyrkogården av en cirka en meter hög mur. En äldre trädkrans av oxlar omgärdar kyrkogården. Beskärningen har gett dem ett säreget uttryck med kandelaberliknande grenverk. I murens södra del finns en grind, vilken utgör den enda ingången till kyrkogården.

Gångarna går i syd-nordlig riktning och är belagda med singel. En bredare grusad gång går från kyrkans kor till gravkapellet på kyrkogårdens östra del. Även merparten av de ordnade radkvarteren är belagda med singel. Större delen av gravplatserna omgärdas av låga buxbomshäckar mot gångarna och sidorna.

På kyrkogården finns ett stort antal äldre gravvårdar av olika storlek och utformning. Bland de gravvårdar som visuellt sett utmärker sig mest återfinns bautastenen som rests över domänintendenten och riksdagsmannen Johan Jönssons och hustrun Mimmi Jönsson. Gravvårdens storlek visar i sin kontext med lägre gravvårdar på innehavarens maktposition i samhället.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens nordöstra hörn står det tidigare bårhuset som ritades av domkyrkoarkitekten Eiler Graebe 1954. Byggnaden omnämns numera som gravkapell. Norr om gravkapellet finns en mindre förråds- och personalbyggnad som byggdes i slutet av 1900-talet.

Se även beskrivning av Revinge kyrkomiljö under Miljöer

Källor och litteratur
Underhållsplan för Revinge kyrka i Södra Sandby församling (2006-06-19), Wikerstål Arkitekter AB, Helsingborg
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad 2012