Stäng fönster Lund kn, ESKIL 19 ALLHELGONAKYRKAN

Beskrivning
Allhelgonakyrkan saknar kyrkogård men har istället en kyrkotomt med parkkaraktär som domineras av gräsbevuxna ytor och äldre, högvuxna lövträd. I väster och södersluttar tomten svagt ner mot Bredgatan respektive Allhelgona kyrkogata, varför tomten allmänt benämns Allhelgona Kyrkbacke eller endast Kyrkbacken. Närmast kyrkan är marken belagd med gatsten. I väster och öster finns grusade parkeringar som på båda sidor långhuset sammanbinds av grusade körvägar kantade av lyktstolpar av äldre karaktär. Från det östra tvärskeppets norra entré leder en stensatt gång över till kyrkans församlingsgård, se vidare nästa stycke.

Byggnader på kyrkotomten
Norr om koret och det östra tvärskeppet ligger kyrkans församlingsgård, Allhelgonagården, vilken stod färdig 1997 efter ritningar av FOJAB arkitekter. Den enkelt utformade byggnaden är uppförd i två våningar med sadeltak avtäckt med galvaniserad plåt. Fasaderna är klädda i rött tegel och församlingsgården ansluter på så vis till såväl kyrkan som de närliggande institutionsbyggnaderna.

Se även beskrivning av Allhelgona kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Underhållsplan för Allhelgonakyrkan, Allhelgona församling, Lunds kyrkliga samfällighet (2004-11-12). Restaurator AB, Lund.
Antell, Olof (red.). Nygotiska kyrkor i Skåne: utveckling i form, material och konstruktion 1840–1910. Stockholm: Konsthögskolans Arkitekturskola, 1991.

Brohed, Ingmar. Allhelgonakyrkan – en broschyr om Lunds Allhelgonakyrka. Lund: Lunds Allhelgonaförsamling, 2014.

Länsstyrelsen Skåne. Kulturmiljöprogram Lund: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/lund/Pages/Lund.aspx, hämtad 2015-09-17.

Lunds kommun. Lunds bevaringsprogram:

Svenska kyrkan. Lunds Allhelgona församling: http://www.svenskakyrkan.se/lund/allhelgona/allhelgonakyrkan, hämtad 2015-09-25.

Regionmuseet Kristianstad. Allhelgonakyrkan i Lund, Utvändig restaurering etapp I,
Antikvarisk kontroll, 2009: http://www.regionmuseet.se/rapporter_pdf/2010/R2010-012.pdf, hämtad 2015-09-17.

Existens Kem AB. Slutrapport: http://www.existenskem.com/pdf_word_filer/Slutrapport%20med%20Westox%20Cocoon%20Allhelgonakyrkan%20Lund.pdf, hämtad 2015-10-19.

Kulturportal Lund. Allhelgonakyrkan – från förfall till juvel: