Stäng fönster Strängnäs kn, ÖVERSELÖ KYRKA 1:1 ÖVERSELÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen på en slätt och omgärdas av en trädkrans. Det finns även en kallmurad naturstensmur som inhägnar kyrkogården mot söder och öster. I väster är omkring 5 m av kyrkogårdsmuren delvis bevarad. Det finns sammanlagt tre grindförsedda ingångar i muren, två i öster och en i söder. De svartmålade järngrindarna är upphängda på grindstolpar i samma material.

Det grusade gångsystemet är sparsamt och mellan gångarna är sorterade gravar i öst-västlig riktning utplacerade. Väster om kyrkan finns en trädrad som löper parallellt med trädkransen från norr till söder. Ett antal tujor samt ett sorgeträd återfinns även bland växtligheten.

Utmed tornets västra fasad står tre runstenar från 1000-talet e.Kr. och utmed södra korsarmens södra fasad står ytterligare två runstenar. I kyrkans södra mur finns en inmurad runsten.

Vid kyrkogårdens nord-östra hörn är en mindre kvadratisk sluten byggnad placerad vilken är putsad och vitkalkad samt täckt av ett spånklätt tälttak. Taket kröns av ett kors. Norr om kyrkogården finns en modernt utformad förrådsbyggnad. Byggnaden är klädd med panel vilken är rödfärgad och sadeltaket har tvåkupigt tegel.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum
Sörmlandsbygden 1988:1.