Stäng fönster Katrineholm kn, FLODA KYRKA 1:1 FLODA KYRKA

Beskrivning
Floda kyrka är byggd på en höjd med ett dominerande läge i landskapet, med omgivande äldre kyrkogård i terrasseringar och med trappor. Kyrkogården omges av en kallmurad terrassmur i söder och väster. I norr är den lägre nyare kyrkogården placerad, utbyggd i etapper 1858, 1886 och 1931. Den nyare kyrkogården är långsträckt mot norr och omgärdas av en imponerande granhäck. Närmast kyrkan i sluttningarna norr, väster och söder om kyrkan är den äldre kyrkogården placerad. Det finns tre entréer till den äldre kyrkogården, två i väster och en i norr. De två entréerna i väster har fyrkantiga grindstolpar av tegel. Grindarna är av svartmålat smide och den södra är utformad med årtalet 1824 och den norra 1830. Från den södra leder en granittrappa upp till kyrkans västra ingång. Kyrkogårdens gångar är grusade. Framför de båda portalerna är en större grusad plan yta. Ett flertal äldre lövträd växer utefter bogårdsmuren och utefter gångarna.

I terrassmuren söder om kyrkan är en gravkammare för ätten Franc på Vegersberg placerad. Gravkammaren från 1782 och är murad av sten och har ett sadeltak. Ytterligare en gravkammare är placerad norr om kyrkan, byggd av huggen gråsten år 1826 för släkten Ihre och von Celsing. Gravkammaren har ett flackt sadeltak täckt med jord. Ett gravminne över de döda i samband med tågolyckan 1975 är placerad väster om kyrkan. På norra delen av nyare kyrkogården finns ett gravkapell från 1931, ritat av arkitekt Arre Essén. Gravkapellet är rektangulärt med ett smalare kor, spritputsat och avfärgat gult. Sadeltaket är täckt med svartmålad skivplåt.

Minneslunden är belägen norr om kyrkan och består av en stensatt rundel med vitt grus och tre klippblock.
Äldre gravvårdar med gjutjärnshällar från 1700-talet och gjutjärnskors finns på den äldre kyrkogården.
Nordost om kyrkan är en rödfärgspanelad byggnad med tegeltak som inrymmer förråd, WC och personalutrymmen.
Öster om kyrkan på högsta punkten är den öppna klockstapeln avsedd för tre klockor placerad byggd 1655. Huven utgörs av två vinkelrätt skärande sadeltak, med en takryttare placerad i mitten. Stockar, spira och syllstockar är klädda med näbbspån. Huven är klädd med kyrkspån.

Eva Wockatz och Magnus Josephson, inventeringstillfället 2006- 05-17.
Floda kyrka. Volym 205 av Sveriges kyrkor. Robert Bennet. 1988.