Stäng fönster Gotland kn, VAMLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 VAMLINGBO KYRKA

Vamlingbo kyrkogård består av en ny och en gammal del, båda är var för sig rektangulära.

Den gamla delen av kyrkogården är omgiven av sandstensmurar, delvis brukslagda vars höjd varierar mellan 120-150 cm. Muren mäter i söder och norr 79 m och i öster och väster 43 m. Den nya delen av kyrkogården omges av kallmurade kalkstensmurar. Även den gamla kyrkogårdens förgård i öster omges av sådana murar.

I den östra mursträckningen finns en medeltida portal. I den södra muren finns en öppning in till prästgården med enkel järngrind på trästolpar med sandstenskrön. I den norra muren (nordvästra hörnet) finns en genomgång till den nya kyrkogården flankerad av återanvända gravhällar(?). Den nya kyrkogården har en öppning i väster med enkel trägrind och i öster med dubbla järngrindar även förgården har i öster dubbla järngrindar.

Grusbelagda gångar leder från den medeltida portalen i öster vidare västerut längs med kyrkans södra fasad där gången från den södra öppningen ansluter. Gången viker av vid den västra muren och ut på nya delen av kyrkogården.
Trädplanteringarna kring den gamla kyrkogården består av ask, lind, lönn och oxel, kring den nya kyrkogården av lind. På den senare finns även häckar, i övrigt domineras kyrkogården av gräsmattor.

Lyktstolpar finns på den södra (2 st.) delen av kyrkogården samt den på den inhägnade ”förgården” (3 st.).

På kyrkogården fanns vid kyrkogårdsinventeringens genomgång 1996 307 st. synliga gravar.

Övriga byggnader på kyrkogården
I den östra kyrkogårdsmuren finns en stiglucka (trappgavelsport) av sandsten utan grindar.

En likvagnsbod tillhörig kyrkan står på prästgårdens mark, söder om den södra prästgårdsladan. Byggnaden består av resvirke på putsad kalkstenssockel. Väggarna täcks med stående, pärlspåntad och gulmålad panel. Vitmålade knutbräder. Dubbelport av liggande panel på ena gaveln. Tak av pannplåt ovanpå ett äldre spåntak.