Stäng fönster Herrljunga kn, BRODDARP 10:1 BRODDARPS KYRKA

Beskrivning
Broddarps kyrkogård medeltida anor. Här stod förr en medeltida kyrka som revs i samband med att den nya uppfördes på samma plats 1897-98. Kyrkogården är rektangulär med kyrkan placerad i mitten och nås endast genom en grind i norr vid vägen. Från grinden går en bred asfalterad gång fram till såväl tornporten i väster som sakristians dörr på södra sidan åt väster. I sydvästra hörnet står ett uthus. Kyrkogården fick 1955 ny gräsmatta och parkeringsplats. Den hägnas av kallmurar av natursten som övergår i stödmurar mot omgivande lägre marknivåer på nordvästra och västra sidan. Glest stående gamla hamlade lindar och några lönnar står runtom innanför muren. Vid västmuren står syrener i två partier och längs muren i norr växer en lövhäck. Den svarta smidesgrinden är sentida med raka spjälor och överst liggande karnisformade spjälor. Längs gången står några bänkar. Gräsmattorna är sammanhållna och har gravvårdarna koncentrerade till ytorna väster och norr om kyrkan. I söder finns endast en stenhäll och en obeliskformad sten. Gravvårdarna står ganska glest i nord-sydliga rader. I nordväst är stenarna högre och flera av obelisktyp. Några är klassiserande andra har formen av stenkors. Vid gången finns flera pampiga gravvårdar, på dess östra sida bland annat en postmästargrav med breda stenramar i ovanligt ljus sten. Gatlyktorna är av gammaldags modell med gult råglas på svart stolpe.

GAMLA KYRKAN
Gamla kyrkan var troligen från 1200-talet och sades sakna skulpterade stenar eller inskriptioner. Ett romanskt krucifix som suttit på dörren finns i Statens Historiska Museum. Kyrkan hade enligt en beskrivning 1688 läktare, tresidigt kor, vapenhus i söder, sydport med järn, tegeltak utvändigt och invändigt plant brädtak. Vid 1780-talets mitt tillbyggdes och målades kyrkan som också fick nytt tak och nya fönster. Taklisten utgjordes delvis av medeltida stavar med vridning i äldsta delen (i Alboga kyrka är idag predikstolstrappans ledstång en spiralvriden medeltida stav). Klockstapeln var från 16-1700-talet. Kyrkan var riven 1899 och Nils Kafles vapensköld, kyrkklockorna, dopfunten och altartavlan hörde till de inventarier som överfördes till den nya kyrkan.