Stäng fönster Alingsås kn, ÖDENÄS 11:1 ÖDENÄS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den nordvästra delen av en närmast rektangulär kyrkogård. Terrängen sluttar svagt åt sydost. Kring kyrkogården löper en kallmur av gråsten och en lövträdsrad. I sydväst infattar muren ett förråd. Kyrkogården har tre ingångar, en i väster mitt för kyrkans västport och en i norr mitt för dess mittport samt ytterligare en i väster, direkt norr om förrådet. De båda förra har smidda pargrindar i jugend från tidigt 1900-tal med grindstolpar av tuktad granit. Den senare har en smidd pargrind från 1900-talets mitt med järnstolpar. Raka grusgångar leder fram till kyrkan och omsluter denna, samt genomkorsar kyrkogården. Några stenplattor har lagts i gången fram till västporten. Gravarna ligger till stor del i nord-sydliga rader, inom rätvinkliga gravkvarter. En stor del har grusad yta med inramning av olika slag. Vanligast är låga, tuktade lövhäckar, följda av stenramar. En av gravarna från sekelskiftet 1900 har ett gjutjärnsstaket. Längs muren i norr och väster står sju gravstenar av granit lutade. Dessa härrör från 1700-talet.
ÄLDRE KYRKOR - Den föregående kyrkan var uppförd av trä, enligt 1829 års inventering omkring 1700. Denna bör ha föregåtts av en medeltida träkyrka, från vilken dopfunt, madonna och vigvattenskar är bevarade. Klockorna hängde i en stapel.