Stäng fönster Falköping kn, GAMLA STAN 5:1 SANKT OLOFS KYRKA

Beskrivning
S:T OLOFS KYRKA, som är belägen i södra delen av FALKÖPINGS stadskärna, omges av en parkliknande kyrkotomt med näst intill rektangulär plan. Det sydöstra hörnet är dock rundat. Kyrkan är centralt placerad på kyrkotomten som avgränsas av en relativt nylagd mur av kalstensplattor med bredare täckplattor. Sträckningen avbryts norr om kyrkan av två husfasader i liv med muren
och i sydväst av en gles häck. Rakt väster och sydost om kyrkan finns stigluckor, ritade av arkitekt Tengbom 1954. Norr om kyrkan finns en bredare öppning med höga grindar av smide. Ytterligare muröppningar finns söder om stigluckan och mitt emot sydportalen.
Från muröppningarna går gatstenssatta gångar fram till och runt kyrkan och bildar en plan väster om tornet. Parksoffor och lyktstolpar är glest utplacerade. Närmast kyrkans norra och södra fasader är marken grustäckt. Kalkstensplattor i gruset markerar äldre byggnadsdelar.
I övrigt är marken gräsbevuxen och här växer rikligt med lövträd såsom alm, lind, kastanj, ek m.fl. av varierande ålder. Mindre blomplanteringar förekommer. I kyrkparkens nordvästra hörn finns en stående gravsten från början av 1800-talet och tre liggande gravhällar.