Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 2:16 F.D. IOGT-LOKAL I LÅNGHED

Nykterhetsrörelsens föreningslokal från 1900, nu bygdegård, med uthus på tomt i centrala Långhed.

Nykterhetslogen nr 811 Fortunatus inom Godtemplarorden bildades i Långhet i slutet av 1880-talet. Nykterhetsrörelsen försökte få människorna till ett bättre leverne utan sprit. Den demokratiska tanken var stark och bland medlemmarna fanns både storbönder och torpare. Inom Godtemplarna jobbade man mycket med att utbilda sina medlemmar bl.a. i hur föreningsverksamheten ska skötas. Man hade många andra aktiviteter som friluftsmöten, föreläsningar, teater, musik, sång och senare även dans. Genom deras bibliotek kunde alla medlemmar få tillgång till böcker. I början hade man ingen egen lokal utan mötena hölls hemma hos dem som hade större samlingssalar eftersom man var omkring 60 personer från hela byn på mötena. Snart uppläts mark från Hedbacka, Långhed 7:4, och mellan 1900 och 1902 uppfördes befintlig samlingslokal. Genom ett lån på 6.000kr från huvudorganisationen och med hjälp av frivillig arbetskraft kunde bygget genomföras enligt byggmästare Norströms direktiv. Pengar samlades in till verksamheten genom caférörelsen, lotterier och basarer. Lokalen hyrdes också av Frälsningsarmén för möten och kampanjer och användes som vallokal under 1960-70-talet. Under 1960-61 slogs man samman med nykterhetslogen i Alfta och verksamheten lades ned i Långhed. Smyrnaförsamlingen bildades som en gren av Sion i Ullungsfors och 1966-67 köpte man Godtemplarnas lokal. Vatten och avlopp fanns inte indraget i byggnaden, så en renovering påbörjades vid övertagandet. Fastigheten såldes 1999 till Långheds bygdeförening, eftersom Smyrna hade fått nya lokaler i Edsbyn.