Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 2:15 F.D. KONSUM

Bostadshus sammanbyggd med snickarverkstad på trädgårdstomt.

Fastigheten ligger i ett område som från sekelskiftet 1900 utgjorde Långheds centrum. Där fanns lanthandel, skola, IOGT-lokal och smedja.

Konsum började sin verksamhet på gården Per-Anders, Långhed 7:6, i början av 1900-talet. Affärens flyttades till det som nu är tomt åt Långhed 2:21. Där fanns en äldre timmerbyggnad som var en rest av den bondgård som tidigare hade legat på platsen. Den revs under 1930-talet och ersattes med ett nytt bostadshus och nya Konsum byggdes 1932 på den fastighet som idag heter Långhed 2:15. Byggmästare till de båda nya husen var Jonas Norström från Långhed. Skönhetsdrottningen Hillevi Rombins far var affärsföreståndare och hon växte upp i huset. Under 1960-talet lades affärsverksamheten ned p.g.a. bristande kundunderlag. Byggnaden har byggts ut i omgångar och inrymmer idag bostad och snickarverkstad. Tidigare hade det funnits diversehandlar i Silfors, gården Hedbacka och hos Norells. Handlare Norell lär under 1900-talets första hälft ha sagt att med 17 hushåll som stadiga kunder kan man driva en lanthandel.