Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 9:1 HÖKA

Beskrivning
Två bostadshus placerade i vinkel på gårdstun i höjdläge. Ekonomibyggnaderna ligger sidoplacerade nordväst om bostadshusen.

Fastigheten ligger i riksintressets nordvästra område med odlingsmarkerna huvudsakligen sydväst om gårdstunet. Det är en ståtlig anläggning med tydlig karaktär av det sena 1800-talets ideal med högresta bostadshus i en trädgård med krattade grusgångar, blomsteröar och staket.

Mangårdsbyggnaden sägs vara uppförd under 1700-talet och troligen påbyggd med en övervåning under 1800-talets början. Det var en traditionell parstuga med röda fasader och vita snickerier. Den breda locklistpanelen målades med en grönpigmenterad linoljefärg, troligen under 1880-talet i samband med att det nya bostadshuset uppfördes 1882.

Det mindre bostadshuset byggdes 1882. Det är en liggtimmerstomme i två våningar som kläddes med tidstypiskt fasspontpanel i olika liggande och stående fält med avgränsande lister och våningsband. En sal finns bevarad från 1882 med kakelugn, tapeter och originalfönster.

Ladugården byggdes troligen under samma period, eller strax efter, bostadshuset från 1880-talet. Det är en påkostad och detaljrik byggnad med dekorativa snickerier som profilerade fönster- och dörrfoder samt dekorativa ventilationshål i fasaderna. Det finns även en vällingklocka i ett litet klocktorn.