Stäng fönster Ulricehamn kn, INTAKAN 1:10 HORSAREDS MISSIONSHUS

Beskrivning
När Romsås missionshus ”sågades av på mitten” 1902 beslöt församlingsstyrelsen: ”Överblivet virke från Romsås skall på lämpligaste sätt förvaras, för att därav om möjligt inom församlingens område framdeles uppsätta ytterligare ett missionshus”. 1904 tillsattes en kommitté på sju personer för att ombesörja byggande av ett missionshus i Horsared. Det fanns 99 kronor och 16 öre i kassan och det fick utgöra startkapitalet. Vidare beslöts att ”missionsvännerna var och en i sin mån skall tillsläppa timmer och bräder, sedan skall resten anskaffas på lämpligaste sätt”. Hösten 1905 var missionshuset så klart att man började använda det. Den utvändiga brädfodringen kom på plats först 1906, och 1907 målades huset in- och utvändigt. Den sammanlagda kostnaden för missionshusbygget blev 1028 kronor och 58 öre förutom frivilliga dagsverken och det skänkta byggnadsmaterialet.
1936 gjordes en tillbyggnad innehållande ett kök. 1949 gjordes en reparation och översyn av huset. 1970 beslöts att verksamheten i Horsared skulle avvecklas och 1972 såldes fastigheten för 8000 kronor. Den har sedan gjorts om till bostad.