Stäng fönster Hjo kn, BLECKSTORP 1:63 M.FL. BLIKSTORP KVARN OCH KRAFTVERK

Beskrivning
Blikstorps kraftverk är uppfört väster om Tidan mitt inne i centrala Blikstorp. På den östra sidan av ån finns en före detta kvarn som är ombyggd till bostad. Dammens vattenspegel är mellan 35 och 50 meter bred och sträcker sig uppströms cirka 200 meter, där ån i höjd med en före detta järnvägsbro – som idag är en gångbro – återfår sin normala bredd.

Dammkroppen mellan kraftverket och kvarnen är cirka 45 meter lång. Den är byggd av betong och utformad som en överfallsdamm med krön av betong och skibord av trä. Vid höga flöden kan avbördningen utökas med en maskindriven planlucka av stål. Dammfästet är förstärkt med betongkanter.

Även intagsdammen är av betong och sammanbyggd med kraftverksbyggnaden. Intaget har fyra spettluckor av trä och intagsgallret rensas maskinellt.

Kraftverkets utlopp är också av betong och utloppskanalen är åt öster kantad med en diagonalställd betongmur som delar av vattendraget i två huvudfåror. Dessa delar därefter upp sig ytterligare med några mindre holmar emellan. Efter utloppet av betong utgörs kanterna enbart av åstranden. Cirka 150 meter nedströms går kraftverkets utlopp ihop med den före detta kvarnens fåra.

Fallhöjden vid Blikstorps kraftverk är cirka 3 meter och den utbyggda vattenföringen är ungefär 6,5-7 kubikmeter per sekund. Kraftverket har en årsproduktion på cirka 0,85 GWh, vilket motsvarar 850 000 kWh.

Maskineri
Vid inventeringstillfället var turbinen på renovering sedan ett lager havererat. Maskineriet utgörs av en semikaplanturbin. Tillverkare, årtal och effekt är okänt. Turbinen installerades 2007, då den ursprungliga kraftverksutrustningen revs ut. Generatorn är en Lönne, tillverkad 2007 och med tillverkningsnummer 294700101. Effekten är cirka 160 kW och varvtalet är 740 varv per minut. Hela anläggningen är automatiserad. Den ursprungliga kontrolltavlan av marmor finns dock bevarad i kraftverkets före detta maskinhall.