Stäng fönster Bengtsfors kn, NÄRSIDAN 2:1 LAXARBY KVARN

Beskrivning
Laxarby kvarn och tillhörande kraftverk ligger i Bengtsfors kommun, cirka sex kilometer öster om Bengtsfors tätort. Anläggningen får sin kraft från så kallade Laxarbyälven, som utgör förbindelsen mellan sjöarna Översidetjärnet och Laxsjön och som ingår i Upperudsälvens avrinningsområde.
Byn Laxarby är med i Bengtsfors kulturmiljöprogram från 1994 – platsen där själva kvarnen är belägen inryms dock inte inom det utpekade området. På grund av höga naturvärden är området runt Laxsjön utvärderat i en naturvårdsplan för före detta Älvsborgs län.

Laxarby kvarn har sedan den byggdes genomgått vissa förändringar. I samband med installation av valsstol och en plansikt påbyggdes kvarnen till dagens 2½ våning. Kvarnen är inte längre i drift, men huvuddelen av utrustningen finns bevarad i byggnaden. Nuvarande kraftverksaggregat installerades i kvarnunderbyggnaden 2006.

Dammen ligger 140 meter uppströms kvarnen och skapar två mindre vattenmagasin – det ena är cirka 350 kvadratmeter och är beläget uppströms en mindre bro med en relativt smal rundbågad passage av betong. Mellan bron och dammen är vattenspegeln 600 kvadratmeter stor. Dammens avbördning sker dels via ett sättutskov dels via tre spettluckor av trä.

Intaget har två spettluckor och ett manuellt rensat intagsgaller. Vattnet leds till kraftverket via en 140 meter lång tub. Denna är huvudsakligen av trä, men kortare partier utgörs av glasfiber eller stål. Tubens diameter är 1,0 meter.
Utloppet sker i en separat utloppskanal, kantad med natursten. Endast ett fåtal meter nedströms ansluter utloppskanalen till huvudfåran, som fortsätter in under en vägbro innan den rinner vidare mot Laxsjön.

Fallhöjden vid Laxarby kvarn är 15,5 meter. Kraftverkets generator har en installerad effekt på 92 kW. Årsproduktionen är cirka 400 000 kWh.
I kvarnen bedrivs caféverksamhet och anläggningen är därmed tillgänglig för allmänheten.

Kraftverkets maskineri

Maskineriet utgörs av en Hällaryd francisturbin med en maxeffekt på 87 kW och med ett varvtal på 600 varv per minut. Tillverkningsår är inte känt, men turbinen motsvarar storleksmässigt den ursprungliga. Regleringen sker med motvikt och hydrauliskt pådrag.
Synkrongeneratorn är en Asea GA 84 med nummer 885026, tillverkad 1910. Dess effekt är 92 kW och varvtalet är 600 per minut. Generatorn är installerad 2006-2007 och har tidigare stått i Adolfsfors kraftverk i Värmland. Generatorn magnetiseras med turistormatning. Kontroll- och ställverksutrustning är moderniserat.

Källor:
Agrar småindustri i Västra Götaland – Västarvet (2006)