Stäng fönster Lidingö kn, CYPRESSEN 1 M.FL. POPPELN OCH CYPRESSEN

Beskrivning
Anläggningen består av två radhuslängor och en garagebyggnad ritade av Axel Grönwall och Ernst Hirsch. Området uppfördes 1956-1958. De tre byggnaderna ligger som en triangel och omsluter en liten trekantig torgbildning. Den östra längan, Cypressen, ligger med baksidan mot ett stort fält som skiljer området från Brevikscentrum. Bostadslängorna är i stort sett oförändrade med ädelputs i original samt enkupigt lertegel på de asymmetriska sadeltaken. Entréfasaderna är helt odekorerade sånär som på putsade fält, nästan som pelare, för att markera lägenhetsskiljande väggar. Alla entréer utom en saknar skärmtak vilket ger fasaderna ett väldigt rent uttryck. Två av gavlarna har fått tillbyggnader, ett i form av ett separat garage. Även det gemensamma garaget är i stort sett oförändrat förutom baksidans plåtbeklädnad. De två radhuslängorna påminner om några av husen i det samtida området Hersby Gärde, fast där är entréerna förlagda på sidan med det brantare takfallet. Tillsammans med Ernst Hirsch ritade Axel Grönwall även Tulegatan 49, Stockholm, 1962. Även Döbelnsgatan 58-62, Stockholm, 1959-1964. Dessutom uppförde arkitekterna Sjöfartshotellet, Katarinavägen 24-28, Stockholm, 1962-1965.

Exteriör beskrivning av Poppeln:
Radhuslängan består av fem stycken lägenheter.
Djupt indragna fönsterpartier i det branta takfallet på baksidan. Fönsterstorleken varierar något.
Senare tillkomna dubbla takfönster ovanför de indragna fönsterpartierna på fyra av de fem lägenheterna.
Skorstenar av tegel, på gavlarna utanpåliggande.
Fasaderna har slammad glimmerputs i original i brun/grå kulör med ljusare putsade fält som markerar lägenhetsskiljande väggar.
Entrépartier i original med ribbade och fernissade ekdörrar samt sidoljus med tre rektangulära rutor. Utanpåliggande entrétrappor i original av betong med steg av röd kalksten samt svarta smidesräcken.
Originalarmaturer i form av enkla runda vita klot ovanför entrédörrarna.
Tvåluftsfönster, vissa med ursprunglig färgsättning med vita karmar och blåa bågar. Stora enluftsfönster ut mot baksidans uteplatser.
Gärdsgårdar eller gärdsgårdsliknande staket avskiljer baksidan uteplatser från Södra Kungsvägen.
Gavlarna har fransk balkong med svart smidesräcke i original på övervåningen.
Små sluttande förgårdar med gräsytor och buskar som skiljs åt från gatan av låga bruna trästaket.

Exteriör beskrivning av Cypressen:
Radhuslängan består av sju stycken lägenheter.
Det asymmetriska sadeltaket med flackt takfall mot entrésidan och ett betydligt brantare mot baksidan är täckt av enkupigt lertegel. Synliga taktassar. Viss del av teglet har bytts ut mot betong på baksidan.
Senare tillkomna dubbla takfönster ovanför de indragna fönsterpartierna på sex av de sju lägenheterna.
Entrépartier där fem av sju har ribbade blåmålade trädörrar samt sidoljus med tre rektangulära rutor. En har ribbad fernissad ekdörr. En har en ny vit dörr samt skärmtak täckt av betongtegel.
Originalarmaturer i form av enkla runda vita klot ovanför entrédörrarna. Vissa entréer har utbytta armaturer.
Utanpåliggande trappor i original av betong med steg av röd kalksten samt svarta smidesräcken bildar övergång mellan byggnaden och trädgårdarnas övre del på baksidan. Trädgårdarna har medvetet anordnade nivåskillnader.
Små förgårdar med gräsytor, stensättningar samt höga häckar och grindar ut mot gatan. Häckar eller plank skiljer förgårdarna från varandra.

Exteriör beskrivning av garaget:
Garagelänga uppförd i tegel och betong med tio stycken dubbelportar av trä med överljus av trådglas. Portarna är målade i olika färger, vitt, rött och blått.
Pulpettak täckt med svart plåt.
Garagets baksida är helt inklädd i korrugerad plåt.