Stäng fönster Lidingö kn, KÖPMANNEN 1 M.FL. GAMLA CENTRUMHUSEN

Beskrivning
De båda fastigheterna Köpmannen 1 (Vasaborgen) och Vasa 1 (Centralpalatset) ligger precis i utkanten av nuvarande Lidingö centrum. De ligger på varsin sida om Kyrkvägen och ser egentligen mer ut att höra hemma i Stockholms innerstad än intill Lidingös nuvarande centrumbebyggelse. De båda är två tydliga representanter för sin tids stilideal, nationalromantiken och 20-tals klassicismen. De båda byggnaderna fungerar lite som en port mellan den äldre bebyggelsen på som tar sin början strax bakom dem och kontrasterar mot den moderna centrumbebyggelsen.
Uppgifter om byggherre saknas men troligtvis är det Lidingö villastad som är beställare till de två byggnaderna som skulle utgöra en del av ett tänkt centrum.