Stäng fönster Lidingö kn, BÄVERN 1 M.FL. NÄSET

Beskrivning
Precis som Lidingös övriga flerbostadshusområden ligger Näset högt med utblick över sin omgivning. Genom anläggningen löper Källängsvägen i en vid båge. Byggnaderna är varsamt utplacerade i den starkt kuperade terrängen och de flesta ligger i souterräng. Bakom Källängstorget i västlig riktning sträcker sig ett parkstråk med fullt uppväxta träd. Berg i dagen med endast mindre gräspartier omger byggnaderna. Runt Källängstorget löper en naturstensmur med planterade träd innanför. På torget finns en damm med en skulptur. Punkt- och lamellhusens patinerade kopparfronter på balkongerna bidrar till torgbildningens karaktär.

Anläggningen har en enhetlig färgsättning med ljusa putsade fasader med i huvudsak riven puts, många av anläggningens byggnader har fortfarande kvar sin ursprungliga glimmerputs. Det uttryck som anläggningen förmedlar är en blandning av 1950- och 1960-tal. Den ljusa färgsättningen och den höga användningen av äkta material i detaljerna såsom ek- och koppar skvallrar om att området planerades redan på 1950-talet. Byggnadernas form å andra sidan andas typiskt 1960-tal, särskilt lamellhusen med sina pulpettak. De fastigheter som särskiljer sig från detta är de som byggdes först, Lillnäset och Stornäset. Punkthusen med sina röda tegelfasader och smalhusen med sina sadeltak är mycket mer traditionellt utformade enligt 1940- och 1950-talets ideal.

De fastigheter som har valts bort i inventeringen är Sobeln 1 och Mården 3. Dess exteriörer är kraftigt förändrade genom tilläggsisolering och utbytt fasadmaterial.