Stäng fönster Mölndal kn, ÅLGÅRDSBACKA 2:1 ÅLGÅRDSBACKA KVARN OCH SÅG

Beskrivning
Ålgårdsbacka utgör en helhetsmiljö inkluderande kategoribyggnader samt kringbyggnader. Anläggningen är belägen i Lindomeåns dalgång. Norr om ån går branta berg i dagen, omgivande terräng är bevuxen med lövskog, mestadels ek. Till anläggningen hör en damm med fördämningsmur i murad sten, krönt av en spång i stål/aluminium.

Anläggningen består av vattenkvarnen, som har drivits med turbin, sågverk med cirkelsåg och kvarnmästarbostad samt en mindre ekonomibyggnad ingår också i miljön.

Idag används främst sågbyggnaden och då till stenhuggeri smat sporadiskt förekommande utåtriktad verksamhet i form av utställningar med stenkonst.

Exteriöra underhållsbehov finns på både kvarnen och sågen. Bostadshuset, mjölnarbostaden, är hårt renoverat/tillbyggt.

Anläggningen ingår i kommunens KMV-program