Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO S:1 KVARN & SKÄKT

Beskrivning
Byggnaderna består av två mycket välbevarade vattenverk, en linskäkt och en kvarn, som ligger i anslutning till den bäck som rinner från norr till söder genom Vängsbos centrala delar. Kvarnen och skäkten ligger på samfälld mark i byns mittparti och förvaltas av Ovanåkers hembygdsförening. I anslutning till dessa har det tidigare funnits ytterligare en vattenkraftdriven byggnad, men som brann ned i slutet av 1800-talet.

Rödkvarnens (9001) byggnadsår är okänt, men det sägs att vattenverket i byggnaden konstruerades och byggdes av Berbres Lars Johansson (1822-1898), troligen vid 1800-talets mitt. Kvarnen användes ursprungligen av gårdarna Bergs-Pellas, Ersk-Pers, Nygårds och Berbres. Den var i bruk in på 1930-talet och den invändiga utrustningen är efter renoveringen 1982 komplett. På övervåningen finns en kvarnkammare med väggfast säng. Där har det även funnits en öppen spis. Till kvarnen hör även en spånspänt, som är ansluten vid byggnadens sydöstra hörn.

Även linskäktens (9002) byggnadsår är okänt. Vattenhjulet är ett bröstfallshjul som drev kvarn för malning av säd och en linskäkt. De båda utrymmena är avskilda från varandra och har egna ingångar. Skäkten användes bl.a av gården Ol-Pers.