Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 3:2 BJURHEM

Beskrivning
Torpbebyggelse med ett par timrade bostadshus och ett mindre antal ekonomibyggnader bl.a ett garveri från tidigt 1900.

Byggnadstomten är placerad i skogsbrynet i den nordvästra delen av byn Vängsbo, vid gränsen mot Knåda. Den tidigare fastighetsbeteckningen var Knåda s 2, men vid avstyckningen år 1904 tilldelades nuvarande Vängsbobeteckning. Idag är det ett ostört läge, men tidigare var trafiken livligare eftersom vägen till Ryggesbo passerade utanför tomten. Gården fick sitt namn efter torpare Bjurns Erik Nilsson, som var född 1819. Till torpet flyttade skräddare Olof Halfvarsson med familj år 1904. Han beredde skinn i ett uthus på gården och hade skrädderi i ett rum i bostadshuset. Under 1940-talet flyttades skrädderiet ut i bryggstugan. Ett pumphus och garveriet finns kvar från den tiden. Bryggstugan fungerade som bostadshus ända in på mitten av 1940-talet. Byggnaden hade en ursprunglig funktion som stöss, men efter att timmerladugården brann ned omkring 1850 så fick korna bo där. Vid sekelskiftet 1900 byggdes den om till bryggstuga med ett bostadsrum. Korna flyttades då till det som nu används som vedbod. Gårdens två härbren såldes på 1960-talet.