Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 1:12 VÄNGSBO ERK-ERS

Beskrivning
En karaktäristisk bondgård i Voxnadalen från 1800-talets mitt med mangårdsbyggnad och bryggstuga i vinkel på gårdstomten. En enklare ladugård från 1920-talet samt en timrad tröskloge med vattenverk från mitten av 1800-talet finns bevarade. Vid en brand i början av 1990-talet förstördes mindre ekonomibyggnader som härbre och bodar. Tvättstugan vid bäcken intill trösklogen är riven.

Fastigheten ligger i byns nordvästra hörn. Fastigheten bildades genom en avsöndring från Vängsbo no 1, Nygårds, år 1894/95. Enligt hemmansklyvningskartan så var tomten redan fullt utbyggd med dagens bostadshus, trösklogen och ett flertal idag försvunna ekonomibyggnader. Det berättas att byggnaderna ska vara flyttade till platsen, men någon dokumentation kring detta har inte hittats. Ersk-Ers hade sin odlingsmark samlad kring gården och även en täkt norr om Ålkarsmyran. Jordbruksmarken såldes i mitten av 1900-talet så fastigheten utgörs av gårdstomten och bebyggelsen. Fram till 1957 gick byvägen över gårdstomten. Gårdens fäbod ligger i Ryggesbo.

Bostadshuset (hus nr 1) har genomgått interiöra renoveringar samt vissa mindre exteriöra. En vädringsbalkong har tillkommit på bostadshusets baksida. Fönstren är utbytta till kopplade bågar under 1950-talet. Öppna spisar saknas och endast en kakelugn är bevarad. En modern skorsten har ersatt en äldre. Köket är flyttat från sin tidigare placering mitt i byggnaden till ett västligt beläget rum.

På bryggstugans (hus nr 9001) brokvist står årtalet 1851. Invändigt är bakugnen bevarad. Vissa äldre fönster är utbytta och skorstenen ommurad.

Trösklogen (hus nr 9003) hade ett vattendrivet tröskverk. Rester av vattenhjulet finns på logens östra gavel, där bäcken rinner förbi.