Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 11:8 VIKA

Av gården Vika återstår mangårdsbyggnad från 1800-talets början och en vedbod.

Gårdstomten ligger i höjdläge i byns mittparti. Den tidigare tillhörande jordbruksmarken ligger i sluttningen öster om gården och sträcker sig söderut. En tomt för ett fritidshus är avstyckat i början av 1990-talet och även gårdstomten är avstyckad från den större jordbruksägan.

Gårdsnamnet sägs komma från en kvinna från Vika i Dalarna som blev husfru på gården i början av 1800-talet. Fastigheten fick Vängsbo nummer, nr 11, efter Laga skifte år 1854. Tidigare hette den Knåda s 15. Om byggnaderna redan fanns på plats eller om de flyttades dit är oklart. Laga skiftes kartan visar ingen bostadstomt på kartan, medan däremot Stor skifteskartan från 1790-talet visar en bostadstomt på platsen. Det har inte heller hittats några kostnadsberäkningar för flytt av byggnader från Knåda till Vängsbo gällande denna fastighet. Mangårdsbyggnaden är en traditionell parstuga som breddades med tre meter på baksidan vid sekelskiftet 1900. Efter det revs bryggstugan som utgjorde en västlig flygel. Ladugården revs i början av 1960-talet, då marktillgången var för liten för ett lönsamt jordbruk. Det var en brädklädd ladugård som vid sekelskiftet 1900 hade ersatte en timrad ladugård. Det var en enkel ladugård utan flyglar som hyste 4-5 kor. Utöver en vedbod så saknas övriga ekonomibyggnader. Fäboden låg i Stavsbo, men den tillhör inte längre fastigheten. På platsen finns bara husgrunder kvar sedan bostugan flyttats.