Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 7:2 VÄNGSBO BY ERK-PERS

Beskrivning
Bondgård med två bostadshus placerade i vinkel på tomt i höjdläge med trädgårdsodling på den södra sluttningen. Bostadshusen är från 1800-talet men är klädd med fasadpaneler som målats i ljusa kulörer. Ladugården är byggd år 1900 och det finns även några mindre ekonomibyggnader så som ett härbre, vedbod, färdstall samt lador på täkterna. Gårdens äldsta byggnad är härbret, vars byggnadsvirke dendrodaterats till fällningsperioden år 1480-81.

Gården Ersk-Pers ligger i byns centrala delar med odlingsmark ned mot sjön Vägnan. Idag finns inga djur på gården, utan marken är utarrenderad. Mangårdsbyggnaden (4) är en långsträckt timmerbyggnad i två våningar med ljusmålad panel, som står i vinkel med bryggstugan. Bryggstugan (3) är ett frosseri i fint detaljarbete från sekelskiftet 1900 och även ladugården (9001) har samma höga detaljeringsgrad på snickerier. Härbret (9004) från 1480-talet är oansenligt eftersom det idag är panelklätt, men inuti blir byggnadens ålderdomlighet synbar. Det stod ursprungligen som sockenmagasin vid Ovanåkers kyrka. Fastighetsbeteckningen var Vängsbo no 7 vid Laga skifte, men fick efter försäljning av ett skogsskifte omkring 1900 beteckningen Vängsbo 7:2. Gårdens fäbod ligger i Stavsbo. Vallstuga är invändigt daterad med årtalet 1867 och användes fram till 1916.