Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 6:8 OL-PERS

Beskrivning
Bondgård med sekelskifteskaraktär med fristående bostadshus och sidoplacerad ladugårdslänga, som innehåller ett flertal funktioner. Ett antal mindre ekonomibyggnader av varierande ålder finns bevarade, så som ett härbre, en tvättstuga, en vedbod och hölador på täkterna.

Fastigheten ligger i den del som betraktas som ett bycentrum då offentliga utrymmen som lanthandeln och bönhuset från tidigt 1900-tal låg strax nordväst om gården. Sedan tidigare var tre andra bostadstomter etablerade omkring Ol-Pers. Det var soldattorpen Janes, Buska och Lusta. Byggnaderna tillhörande Buska revs innan 1930-talet. På Ol-Pers gårdstomt uppfördes ett nytt bostadshus och en ny ladugård i slutet av 1800-talet. Det är oklart hur den tidigare bebyggelsen såg ut, men en äldre jordkällare ligger strax öster om nuvarande bostadshus. Byggmästare och arkitekt var Olof Johansson från Edsbyn och gården var en av de tidigaste i byn att anamma den nya byggnadstekniken med stomme av regelverk och sågspånsisolering. Ritningar och även dåvarande gårdsägares skisser finns kvar. Bostadshuset byggdes år 1897 och en tavla från 1910-talet visar den ursprungliga färgsättningen med vit fasad och gröna snickerier. Under 1950-talet reverterades fasaden för att år 1976 återigen panelslås, då med gulmålad panel. År 1998 pågick byte av fasadmaterial till en vit lockpanel och gröna snickerier. Ladugården uppfördes är 1894, vilket står skrivet i byggnaden och bryggstugan byggdes till 1908. Olof Johansson ritade även lanthandeln och bönhuset som uppfördes på mark som köpts från Ol-Pers. I Stafsbo ligger den fäbod som användes till sommarbete åt Ol-Pers kor. Fäboden har ett flertal byggnader från ca 1845.