Stäng fönster Skövde kn, DAMMSÄNGEN 1:5 M.FL. LOCKETORP

Beskrivning
Locketorp är en glest bebyggd by, till stor del präglad av den bysplittring som blev resultatet av 1800-talets skiftesreformer. I områdets västra del ligger sockenkyrkan och gården Stommen omgivna av öppen åkermark. Några hundra meter österut ligger en gårdsgrupp på en flack höjd, bl.a. den gamla prästgården. Även denna bebyggelse omges av vidsträckt odlingsmark, liksom det f.d. skolhuset, numera församlingshem, söder om landsvägen. Byns kärna fanns tidigare något väster om kyrkan, men efter skiftena upplöstes denna och idag är bebyggelsestrukturen glesare. Tyngdpunkten i området ligger idag i anslutning till kyrkan, det f.d. skolhuset och gårdsgruppen med bl.a. det f.d. komministerbostället Tomten. Locketorps nuvarande kyrka ersatte en medeltida föregångare, och stod färdig år 1898. Den vitputsade kyrkan är exteriört välbevarad och har nyromansk prägel. Kyrkan har beskrivits som landets vackraste landsortskyrka, bl.a. på grund av korfönstren med glasmosaik från år 1957, utfört av konstnären Bo Beskow. Bebyggelsen i Locketorps by präglas av faluröda byggnader, i huvudsak med sen 1800- och tidig 1900-talskaraktär. Enstaka äldre byggnader förekommer, främst i anslutning till den f.d. prästgården, liksom en del modernare ekonomibyggnader. Utöver reguljära bondgårdar finns även ett mindre bostadshus med ursprung i bebyggelse för byns obesuttna, bevarat i områdets norra del. Trots att många byggnader genomgått moderniseringar och förändringar, verkar det stora antalet faluröda byggnader sammanhållande i miljön. Av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar. Vägsträckningen genom byn är ålderdomlig och i anslutning till byns vägar finns vid det f.d. skolhuset även partier av stenmurar och till Tomten m.fl. gårdar leder en allé. I byns kärnområde saknas kända fornlämningar, men i omgivningarna finns stensättningar och fossil åkermark, som tyder på lång kontinuitet i bosättningar i området. Bortsett från skogspartier som tar vid i nordost och sydost omges byn av ett vidsträckt, öppet odlingslandskap .

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.