Stäng fönster Skövde kn, KNISTAD 2:4 M.FL. KNISTAD OCH SUNTETORP

Beskrivning
Området omfattar de två närliggande herrgårdsanläggningarna Knistad och Suntetorp i den nordvästra utkanten av Kåkinsslätten. Herrgårdarna ligger på var sin höjdrygg i det omgivande uppodlade slättlandskapet, strax öster om Ösans dalgång. Anläggningarna binds samman av landsvägen mellan Sventorp och Fjället, som till stora delar är en alléväg mellan höga lövträd. Landsvägen är fortfarande delvis även kantad av stenmurar, vilket ytterligare förhöjer upplevelsen av gammal herrgårdsbygd.

De flackare slättpartierna kring Knistad präglas idag av golfbaneverksamheten och vid Suntetorp är träindustrin och jordbruksverksamhetens stora ekonomibyggnader dominerande inslag i miljön. Helhetsintrycket av såväl Knistad som Suntetorp, likväl som båda herrgårdarna tillsammans, är oavsett detta en fortsatt väl sammanhållen karaktär av herrgårdsbygd med herrgårdarnas karaktärsdrag i utformning och gruppering av byggnaderna och i arrondering av omgivande ägor och vägar. Bygdens förhistoriska förankring uttrycks i flera gravar, stensättningar, varav fem är koncentrerade till Knistad, närmast väster och norr om herrgårdsbyggnaderna. Även väster om Suntetorp finns en stensättning, och nära den gamla kyrkplatsen vid herrgården finns en fångstgrop. Samtliga dessa är fornlämningar enligt KML. Suntetorp har en särprägel genom ödekyrkoplatsen, fornlämning enligt KML, med muromgärdning och kyrkoruin samt minnessten i den engelska parken i anslutning till huvudbyggnaden.

Även om omgivningarna idag till huvudsakliga delar bär prägel av fullåkersbygd finns det inslag av småskaliga partier av äldre odlingslandskap med enbevuxen hagmark. Norr om Knistad finns även fossil åkermark vid järnåldersgravarna på höjdryggen.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.