Stäng fönster Skövde kn, HAGELBERG 4:1 KLAGSTORP OCH HAGELBERGS BY

Beskrivning
Området omfattar de två närliggande kulturmiljöerna Klagstorps herrgård och Hagelbergs kyrkplats i den västra delen av Kåkindsslätten. Trots att miljöerna ligger nära varandra ligger de i olika socknar; Hagelbergs kyrkplats ligger i socknen med samma namn, medan Klagstorp ligger i den östra delen av Norra Kyrketorps socken.

Hagelbergs kyrka och klockstapel ligger tillsammans med en tillhörande förrådsbyggnad idag helt ensamma på en höjd omgiven av Rosåns och Ömnsåns djupa raviner. Bortsett från den ymniga lövskogsvegetation som präglar kyrkplatsen och följer bäckflödena, karaktäriseras landskapet runt kyrkplatsen av stora öppna ytor, tidigare jordbruksmark men numera använt som militärt övningsområde. Hagelbergs kyrka är byggd av sten med valmat tegeltak utan torn. Kyrkan lär i sina äldsta delar vara från 1100-talet, men fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1730-talet. Bredvid kyrkobyggnaden står en spånklädd klockstapel, troligen från 1700-talet men möjligen med äldre ursprung. Kyrkan och klockstapeln omges av en kyrkogård som avgränsas mot omgivningen genom en stenmur. Alldeles norr om kyrkogården ligger en faluröd förrådsbyggnad på ungefär den plats som tidigare utgjort gårdstomt för Andersgården. Hagelbergs kyrkomiljö binds samman med Klagstorp i sydvästlig riktning genom en rak grusväg.

Klagstorps herrgård ligger vid landsvägen mellan Norra Kyrketorp och Skultorp i väster och Varola i öster. I herrgårdsmiljöns centrala del bildas ett vägskäl genom vägen mot Hagelbergs kyrkplats i nordost. Klagstorp är den i särklass största gårdsanläggningen i Skövde kommun, ägorna sträcker sig ända upp till Skövde tätort. Gården har ett byggnadsbestånd av stort kulturhistoriskt värde. Herrgårdsanläggningen med rötter i 1600-talet utgörs i kärnområdet av den monumentala huvudbyggnaden med sina två flygelbyggnader, ett par äldre magasinsbyggnader från 1700- och 1800-talen och stora ekonomibyggnader från 1900-talets början samt skolbyggnaden från1912. Till herrgårdsmiljön hör bl.a. även den engelska parken, ett par dammar samt f.d. personalbostäder under godset. Bebyggelsen representerar olika epoker i gårdens historia, där jordbruket och tiden som lantbruksskola avsatt tydliga spår genom de storslagna ekonomibyggnaderna och skolbyggnaden. Sedan 1971 är Klagstorps huvudbyggnad och de två flygelbyggnaderna byggnadsminnesmärke, numera benämnt statligt byggnadsminne. Skyddet utvidgades 2005 att även omfatta det timrade sädesmagasinet, tegelmagasinet samt parken och alléerna som ligger inom ett avgränsat skyddsområde. Inom skyddsområdet ligger även de stora ekonomibyggnaderna i nordväst och de f.d. personalbostäderna söder om herrgården. Norr om herrgården finns ett större område med stensättningsliknande lämningar och fossil åkermark, arkeologiskt undersökta inför Kronans övertagande 1963. Därefter är området till stor del sönderkört av pansarfordon. Söder om gårdens kärnområde finns flera fornlämningar i form av stensättningar, skyddade genom KML.

Ingår också i:
Områden i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.