Stäng fönster Skövde kn, GÄDDEBERG 1:1 M.FL. HANSATORP-GÄDDEBERG

Beskrivning
Kulturmiljön omfattar vägsträckning med omgivande kulturlandskap vid Hansatorp och Gäddeberg kring landsvägen mellan Greby och Hönsa.
Den ringlande landsvägen löper till stor del på en låg rygg genom en småskalig odlingsbygd i småbruten terräng. Vägen har under 1900-talet blivit något breddad och rätad men har fortfarande en traditionell äldre landsvägskaraktär, grusad och fint följsam till terrängens skiftningar. Den utgör en kärna i kulturmiljön där den löper längs ryggen och binder samman bebyggelsen.
Åker, f.d. odlingsmark och hagmarker kännetecknar kulturlandskapet, omväxlande med träddungar och små skogspartier. Flera inslag finns av blockrika impediment och små ryggar med odlingsrösen och även inslag av stenmurar i nutida hagmark. Exempelvis nära Hansatorp finns ett mycket fint hagmarksparti med odlingsrösen, stengärdesgård och potatiskällare av sten. Vid Tovatorp i Ö finns registrerat ett mindre parti av fossil åkermark med avröjd liten åkeryta och några odlingsrösen (Raä Götlunda 69).
Dungar av lövskog eller blandskog karaktäriserar området. Även högvuxna solitära lövträd finns i odlingslandskapet. Skogspartierna som skiljer äldre byar och gårdar åt är återstoder av äldre tiders utmark med skogstillgång och skogsbete. Nära Gäddebergs tomt finns en fångstgrop som är fast fornlämning (Raä Götlunda 66) och i skogskanten SO om Gäddeberg finns en tjärdal. Hansatorp i områdets norra del omfattar idag endast några glest liggande gårdar samt enstaka bostadshus med ursprung från 1800-talets torp och backstugor. Det småbrutna kulturlandskapet, med omväxlande odlings- och hagmarker, är lätt att känna igen från Häradskartan 1877-1882. Främsta skillnaden är att markerna i norr var mer uppodlade i sent 1800-tal.

Ingår också i:
Hansatorp är ett byggnadsobjekt i Carlquist, T.”Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i