Stäng fönster Skövde kn, LERDALA 39:1 GRÖNA LUND

Beskrivning
Gröna Lund är en festplats som ligger söder om Lerdala vid landsvägen mot Eggby, i direkt anslutning till en idrottsplats knuten till Lerdala IF. På andra sidan landsvägen ligger Billingens golfbana på Stora Kulhults marker, och någon km sydväst om Gröna Lund finns i Skara kommun Flämslätts stifts- och kursgård med badplats. Området har sedan 1930-talet vuxit fram till ett betydande fritids- och rekreationsområde i gränstrakten mellan Skara och Skövde kommuner. Festplatsen med de två fotbollsplanerna, parkeringsplats mm ligger i öppen terräng med träddungar, mark som tidigare bl.a. utgjordes av impediment och hagmark, på avstånd omgiven av skog. Gröna Lund är en karaktäristisk bygdefestplats med koppling till den lokala idrottsföreningen. Festplatsen är relativt småskalig men innehåller alla delar som förknippas med folkparker; den centrala dansbanan med scen, omgiven av serveringsbyggnad och små byggnader för tombola, korvkiosk, toaletter mm. Gröna Lund har en karaktäristisk entré med biljettkurer, lampglober på järnstolpar, vändkors, grindar och en bågformad skylt med namnet GRÖNA LUND, där järndelar är målade i grönt och namnet i vitt. Parken inhägnas genom ett knappt två meter högt nätstaket. Parkens byggnader förefaller till övervägande del vara från 1950- och 60-talen, och är enhetligt sammanhållen genom den tidstypiska utformningen, bl.a. fasadernas ”stockpanel”. Fasaderna är idag rödmålade och taken täckas i huvudsak av trapetskorrugerad plåt. Alldeles öster om den inhägnade festplatsen finns idrottsplatsen med två fotbollsplaner, en tennisplan, omklädningsrum och sittbänkar i sluttningen. Den ursprungliga, norra fotbollsplanen har i slutet av 1900-talet kompletterats med ytterligare en plan. Billingens golfbana ligger huvudsakligen på andra sidan om landsvägen, men öster om fotbollsplanerna sträcker sig golfbanan in med ett par banor. Söder om Gröna Lunds festplats finns en stor grusyta, som bl.a. används som parkering.

Ingår också i:
Området ligger inom ett större område av riksintresse för naturvården.