Stäng fönster Mark kn, ÖRBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÖRBY KYRKA ligger högt på en ås norr om sjön Östra Öresjön, med en vid utblick över odlingslandskapet. Invid kyrkan finns en väl sammansatt bebyggelse- och fornlämningsmiljö i ett kulturlandskap med lång kontinuitet.

Närmast kyrkan märks prästgården från 1700-talet, lönebostället, en folkskolebyggnad från 1904, Bosgården som är ett gammalt överstelöjtnantsboställe från 1700-talet samt ett ålderdomshem från 1933. I anslutning till kyrkbyn finns tätbebyggelse, huvudsakligen i form av egnahemsområden från 1920- och 1930-talen samt villabebyggelse från 1960- och 1970-talen. Längs åsen leder en gammal vägsträckning genom kyrkbyn med kyrkan belägen på vägens norra sida och prästgården på den södra. Väster om kyrkan finns en stor asfalterad parkeringsplats.