Stäng fönster Skara kn, KULTURLANDSKAPSREGION SKARA-VARASLÄTTEN, Västra Götaland

Beskrivning
Området utgör en helåkerbygd där Vänerbäckenet havs- och insjösediment bildat underlag för omfattande spannmålsproduktion. Den öppna landskapskaraktären har tillkommit i samband med 1800-talets uppodlingar. Innan dess karakteriserades slätten av vidsträckta hed- och buskmarker med sina öar av åkermark runt byarna. Bebyggelsen var alltså tidigt samlad i relativt stora byar och trots en omfattande utskiftning av gårdar under 1800-talet finns flera av dessa agrara bebyggelsekoncentrationer kvar i området. Vissa av kyrkbyarna och en del järnvägssamhällen har växt ut till tätorter, framför allt utefter järnvägen Herrljunga-Trollhättan-Uddevalla, som tillkom i samband med den omfattande havreexporten under 1800-talet.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.