Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION VÄRMLANDS OCH DALSLANDS DALBYGDER, Värmland

Beskrivning
Norra Dalsland och sydvästra Värmland domineras av det uppsplittrade naturlandskapet med stora, flikiga sjösystem omgivna av skogklädda höjdstråk. De uppodlade stråken är begränsade, ofta med ett påfallande välbevarat odlingslandskap, särskilt i sydvästra Värmland. I regionen finns exempel på stark hemmansklyvning som lett till "de många gårdarnas landskap" med glesa, sena bybildningar och gårdsutflyttningar. Området berördes starkt av emigrationen till Amerika ända in på 1900-talet. Landskapet runt Rottncn och övre Fryken har en mera storslagen karaktär med sägenomspunnen herrgårdsbebyggelse.
Klarälvens trånga meanderlopp mellan Vingängssjön och Edebäck är unik bland Sveriges älvdalar. Landskapet är Norrlandsbetonat med stora höjdskillnader. ännu pågående naturprocesser sätter mycket skarpa gränser för markutnyttjandet utefter älvdalen. På älvnäsens högre partier uppströms ligger bebyggelsen med kulturmarken på de lägre partierna. Den skarpa gränsen mellan älvsediment, isälvsterrasser och morän motsvarar ingen hävdgräns eftersom byarna i dalen förr utnyttjade betesmark och fäbodar på höjderna. Funktionellt bildar därför dalen och utmarken på omgivande höjder en enhet.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.