Stäng fönster Mariestad kn, SJÖTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SJÖTORPS KYRKA - Sjötorps samhälle i Lyrestads socken är beläget ca 20 km norr om Mariestad och vid Göta kanals utlopp i Vänern. Sjötorp utvecklades efter kanalens tillkomst 1822 till ett centrum för sjöfart med bland annat viktig hamn och ett varv med torrdocka, som ännu är i bruk. Förutom kanalkontor, smedja mm finns ett hamnmagasin från tiden för kanalens tillkomst. I samhället ligger även slussvaktarbostäder, brohus, före detta skola och missionskyrka från 1800-talets senare del. I Sjötorp har också funnit ett bryggeri (Sjötorps vattenfabrik). Förutom sjöfart har fiske och jordbruk varit viktiga inkomstkällor.

Kyrkan är belägen söder om kanalen och omges av bostadshus från främst 1900-talets mitt. Väster om kyrkogården passerar Kyrkvägen, i norr ligger Missionskyrkan och i söder ett rödmålat bostadshus från sent 1800-tal. Byggnaden, numera bygdegård, är klädd med rödmålad träpanel. Nordöst om kyrkogården ligger en ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen från 1956, har kvadratisk planform och är klädd med svart träpanel. Tälttaket är täckt av betongtegel.