Stäng fönster Vara kn, EDSVÄRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Edsvära socken utgörs i sydöst av skogar och mossar. I nordväst är slättbygd med utskiftade gårdar. Gräns i söder utgör Lidan med flera gamla kvarnplatser. Enligt 1564 års jordebok dominerades jordägandet av frälset.

Kyrkbyn ligger markant på en 30 meter hög ändmorän mot Varaslätten. Kyrkans särpräglade torn är milsvida synligt. Av byn bildades vid skiftet två bebyggelsekoncentrationer. En är i väster där vägarna från Tråvad, Kvänum och Norra Vånga möts. Här finns en skolbyggnad i typisk rödfärgad 20-talsklassicism. Vid kyrkan finns tre gårdar på ömse sidor om vägen. Manbyggnaderna från 1800-talet är exteriört sett välbevarade. Kyrkan och kyrkogården ligger på norra sidan av vägen. Norr om denna är en brant med hagmarker och lövträdsdungar.