Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, SANKT ANNA KYRKA OCH SANKTA ANNA GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Sankt Annas socken bildades 1521 då den avsöndrades ur Skällviks socken. Den nybildade socknen fick namn efter sin kyrka, Sancte Annae in scopulis - Sankt Anna bland skären. Den heliga Anna var de sjöfarandes skyddshelgon. Fram till 1912 var Sankt Anna annexförsamling till Skällvik. Socknen utgörs av en fastlandsdel och en vidsträckt skärgårdsdel bestående av bland annat de större öarna Södra och Norra Finnö. Huvudnäringarna har varit jordbruk och fiske, framförallt strömmingsfiske. Småskalig verksamhet har förekommit såsom viss gruvdrift, mindre tegelbruk och båtvarv. Inom socknen ryms inte mindre än tre herrgårdar; Thorönsborg, Herrborum och Ängelholm. Herrborum och Thorönsborg finns omnämnda redan på 13-1400-talet, och har haft stor betydelse för kyrkan. Om Ängelholm är känt att det tillhörde Stegeborg på 1500-talet. Prästgård uppfördes inte förrän långt in på 1600-talet i Korsnäs, en anläggning som nu är byggnadsminne med mangårdsbyggnader från 1745 och 1809.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen vid Kapellviken en knapp kilometer norr om Sankt Anna nya kyrka. Idag finns ingen direkt vattenkontakt, men under äldre tider kunde båtar förtöjas vid kyrkogårdsmuren. Under vikingatid - tidig medeltid hade platsen betydelse som ledungshamn, dvs hamn för krigsväsendet till sjöss. Ett torp i närheten av kyrkan går under namnet Storkron efter en krog som låg här under 1600-talet och orsakade problem med onykterhet vid gudstjänsterna.